musikişinas bir osmanlı padişahıdır. klasik türk müziğinde yeni makamlar, yeni usüller düzenlemiştir. klasik türk müziğinda üçüncü selim ekolünü yaratan isimdir.

şu linkteki playlistte kendisinin eserleri dinlenebilir.

darbe ile tahttan indirilmiştir. karşı çıktığı, direndiği askeri vesayet ne yazık ki kendisinin sonu olmuştur. onun başladığı fakat bitiremediği işleri ikinci mahmud bitirip daha ileri noktalara taşımıştır. sevdiğim bir padişahtır. sadece musiki eserleri bile yeter buna.
devamını gör...
'selim-i salis'-'sultan selim bin sultan mustafa' olarak bilinir.saltanatı 1789-1807 yılları arasında sürmüştür.babası üçüncü mustafa,annesi ise mihrişah valide sultan dır.şiirlerdeki mahlası ise ilhami'dir.klasik türk musikisinin büyük üstadlarından sayılmış,suzidilara makamını bulmuştur.

osmanlı tarihinde 1725-1761 arasında hiç şehzade doğmadığı için üçüncü selim'in doğması çok önemli bir hadisedir.7 gün 7 gece kutlandığı şemdanizade nin yazılarına da yansımıştır.

üçüncü selim çok küçük yaşlarda eğitim almaya başlamış,o dönemdeki şehzadelere nazaran çok daha çağdaş olduğu göze çarpmıştır.amcası birinci abdülhamid onu kafes dairesine aldırmasına karşın bir nebze özgürlük tanımıştır.üçüncü selim 28 li yaşlarına geldiğinde ise halil hamid paşa nın birinci abdülhamid'e komplo kurmasının kurbanı olup zehirlenip öldürülmeye çalışılmıştır.

üçüncü selim'i öne çıkartan özelliklerinden biri ise şartlar ne olursa olsun dış dünyayı takip etmesidir.avrupa'da gelişen sanayi,sosyo-kültürel durum vb.konularda yetkin olmak için fransa kralı on altıncı louis ile mektuplaşmıştır.bir takım fransız elçileri gıyabında 'geleceğin büyük petro'su diye bahsetmeye başlamışlardır.

birinci abdülhamid öldükten sonra tahta çıkan üçüncü selim'den beklenti büyüktür zira tahta çıkan son dört padişah yaşlıdır selim ise genç.tahta çıktığı gibi devlet ve saray kadrosunda değişiklikler yapıp,sürekli tebdil dışarı çıkarak halkı yakinen takip etmiştir.saptanan başlıca sorunlar için çeşitli katl emirleri,meyhaneler kapatılsın buyruğu,lüks den vazgeçilip hal ve zamana göre giyimi ve alışverişte iç pazara teşviği başlatmıştır.tahta çıkar çıkmaz harekete geçmesinde ilk dikkat çeken 'imdad-ı seferiye'kampanyası olmuştur (altın ve gümüşlerin darphaneye gönderilmesi). halk,zenginler hatta cariyeler bile destek çıkarken ulema 'bu padişah bizi kara çanaklı yapacak' tepkisi ile kampanyaya katılmamıştır.

döneminde halkın 'tufan-ı sani'dediği şiddetli yağmurlar,iki gün üst üste şiddetli depremler olmuştur.dört yıldır seferde olan ordu ise yenilgilerle dolu geri dönüşü henüz gerçekleştirmiştir.o dönem istanbul'a olan göç çokluğu dikkat çekmiş,asayiş sorunları gün geçtikçe artış göstermiştir .araziler boşalmış,üretim azalmıştır.akabinde yangın ve çeşitli soygunlar vuku bulmaya başlamıştır.hatta o dönem istanbul'da beş büyük yangın kayıtlara özel olarak geçmiştir.taşra halkı eşkıyadan,istanbullular da yiyecek kıtlığından sıkıntıya girmişlerdir.üçüncü selim bu kötü durumlardan rahatsızdır,sürekli bir şeyler yapmaya çalışmıştır.sadabad kasrı'nın yeniden yapımı,askeri eğitimler için yeni meydanlar,kılık kıyafet sebebiyle yaşanan bir takım olaylar için yeni yaptırımlar uygulanmaya başlanmıştır bile.

tarih 24 şubat 1793 ü gösterdiğinde nizam-ı cedid örgütünü kurma kararı alınmıştır.aynı zamanda irad-ı cedid,mühimmat-ı cihadiye ve halkın ekmek sorununa da çözüm getirecek zahire nezaretleri de kurulmuştur. paris elçiliğinden dönen ebubekir ratib efendi nin izlenimlerinden etkilenen padişah çeşitli devlet adamlarının,yabancı danışmanların hatta fransız ve isveçli elçilerin de raporlarını değerlendirdikten sonra 72 maddelik bir reform programı hazırlamıştır.bu reform programı yönetimle alakalı,ekonomik ve sosyal unsurlar içermektedir.'nizamat' adı verilen yasalar direkt olarak yayımlanmaya başlanmıştır.yeni kışlalar da ivedilikle yapılmaya başlanmıştır. en çok efor askeri reformlara harcanmıştır çünkü o dönemde askeri kontrol altında tutmak demek devleti,nizamı kontrol etmek demektir.diplomasi ve eğitim de unutulmamıştır tabi. ilk daimi elçiler bu dönemler de gönderilmiş,mühendishane-i berr-i hümayun adına yabancı subaylar ve uzmanlar getirtilmiştir.

üçüncü selim için sonun başlangıcı 1806'da askeri ıslahatın rumeli'ye de yayılmak istenmesi üzerine nizam-ı cedid ordusunun edirne'ye hareketi ile başlamıştır. bir takım başı bozuk muhalifler, ulema,tüccarlar,sarraflar en önemlisi de fenerli ve yeniçeri zümreleri sadaret makamına nizam-ı cedid girişiminin engellenmesi gerektiğini bildirmişlerdir.bununla beraber üçüncü selim'in tahttan indirileceği söylentisi yayılmıştır. malesef halkın direnişi üzerine silivri'ye kadar gidebilen birlikler gerisin geri istanbul'a dönmüşlerdir.bu olay tarih sayfalarına 'edirne vak'ası 'olarak geçer.güç,yenilik karşıtlarının eline geçmiştir bir kere. iş muhaliflikten düşmanlığa dönmüştür bile.yenilik karşıtlarının isteğiyle sadrazamlar hatta bilim yoksunu şeyhülislamlar başa gelmiştir.ortalık bu kadar gerginken sırp ayaklanmaları,belgrad'ın kaybı ve rusya'ya savaş ilanı siyasi ortamı büsbütün içinden çıkılmaz bir havaya bürümüştür.

25 mayıs 1807'de boğaz yamaklarının başlattığı kabakçı mustafa ayaklanması patlak vermiştir.nizam-ı cedidciler öldürülmüş, et meydanı'nda on bin kadar ayaklanmacının bulunduğunu öğrenen padişah 29 mayıs cuma günü 'ben ne selamlığa çıkarım, ne de benim tebaam vardır.ihtilal banadır'sözlerini sarf edip şehzade mustafa'ya 'tahta buyursun,uğurlu kıdemlı olsun'haberini gönderip tahttan çekilmiştir.ölünceye dek toplam bir sene boyunca haremdeki dairesinden pek çıkmamıştır hatta 28 temmuz 1808 günü alemdar mustafa paşa'nın gelip sarayı kuşatmasından bihaberdir. diğer yandan,tahtta kalmak için son bir çare selim'i ve kardeşi şehzade ikinci mahmud'u öldürtmeyi göze alan dördüncü mustafa'nın görevlendirdiği darüssaade ağası,selim'in dairesine gidip onu binbir zorlukla dışarıya çıkartmıştır.bunun üzerine aralarında başçuhadar ve hazine kethüdası nın da bulunduğu bir kaç bostancı hep bir üstüne atılmışlardır.dakikalar içerisinde sayıları 12 ye ulaşan katiller güçlükle de olsa üçüncü selim'i katletmişlerdir.asır boyunca şehzadeler,bir padişah ve bir valide sultan hep cellat kemendiyle boğulmuşken sultan selim içlerinde cellat bulunmayan katillerin kılıç ve hançer darbeleriyle parçalanmıştır.sultan selim'in naaşı bir ehram içerisinde arz odası'nın önüne bırakılmıştır . babüssaade'den içeri giren alemdar mustafa paşa nın tahta geçirecekken katline sebep olduğu eski padişahın naaşının önünde ağlamış olduğu kayıtlara geçmiştir.

30 temmuz 1808'de cenazesi kaldırılan üçüncü selim,babası üçüncü mustafa'nın laleli külliyesi'ndeki türbesine gömülmüştür.öldürülmesinden sorumlu tutulan yaklaşık 18 kişinin idam fermanı bizzat ikinci mahmud'un emriyle gerçekleşmiştir.
devamını gör...
kanı dökülerek öldürülen ilk padişahtır. çok şeyin ilki olduğu gibi ölümü de ilk oldu.
devamını gör...
-10 mayıs 1799'da napolyon'u filistin'deki akka'da nizam-ı cedid adlı modern orduyla yenen padişah.
- oğlak burcu. 24 aralık.
- selimiye kışlası'nın banisi.
- istanbul ve dahi türkiye'deki ilk şehir planlamasını, üsküdar'daki selimiye semtinde gerçekleştiren kişi. aşağıdaki haritada,
grid şeklindeki sokaklardan bunu rahatlıkla anlayabilirsiniz:
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
kendi elimle kesip yâre verdiğim kalem
fetva-yı hun-ı nahakkımı yazdı iptida.
(kendi elimle kesip yâre verdiğim kalem, herkesten önce benim kanımın akıtılmasına fetva verdi.)
devamını gör...
sûz-i dilârâ makamının sahibi mûsikişinâs padişah.
devamını gör...
osmanlı devletinde ilk yabancı dil eğitimini (bkz: fransızca) askeri okullarda başlatan padişah. devletin sorunları ve çözümleri için mesveret meclisi kurduran (üst akıl, akıl insanlar) padişah. tahtta kaldığı süre boyunca avrupai yenilikler yapmaya çalışmış fakat yeniçerilerin isyanı ile tahttan indirilmiş. (bkz: kabakçı mustafa isyanı)
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"üçüncü selim" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim