cenazelerin bir numaralı ikramıdır.

bunun yanında yerfıstıklı şerbet, ayran ve pide kombinasyonları da ikram edilebilir. cenazesi olanın meşrebine bağlı birazcık.
devamını gör...
içine dondurma da eklenince yeme de yanında yat kıvamına gelen tatlıdır.
devamını gör...
bence un helvası daha güzeldir. irmik helvası cenazelerde verilir . aynı zamanda düğün yemeğinde de verilir . o yüzden trajikomik bir yemektir kendileri . afiyet olsun.
devamını gör...
dondurmalı irmik helvası candır...
devamını gör...
''ölüler de sanıyor ki diriler her gün helva yiyor.'' cümlesinin içinde geçer.
devamını gör...
dondurma ile yenmesi gereken helvadır.
devamını gör...
en sevdiğim tatlılardan biridir
devamını gör...
eski bir türk-şaman inancının tezahürü olan gelenekten ötürü cenazelerde dağıtılan helva türüdür. geçmişlerinin canına değsin diye yapılır, dağıtılır. bir lezzet olarak ise un helvasından çok daha elittir. boğaziçililerin favori tatlısı olduğu söylenir. çam fıstıklı veya cevizli olanı ise bu güzide tatlımıza ayrı bir lezzet katar, bir üst noktaya taşır. yanında dondurmayla ise nirvanaya ulaşır. irmiğin tereyağı ile kavrulması ise olmazsa olmazdır.
devamını gör...
kadın olsa evlenirim o derece seviyorum
devamını gör...
peynirlisi de güzeldir. tatlıda peynir mi olurcuları ve aldığınız kilo neticesinde bedenin muhtelif bölgelerindeki deriyi çatlatabilir. çatlatıçıdır.
devamını gör...
bir de içinde dondurma ya da fıstık varsa tadından yenmeyecek olan enfes tatlıdır kendileri.
devamını gör...
sıcak tüketilmesi makbul olan bir helvadır. yanına hoşaf yakışır. zeytinle birlikte öğün yerine tüketilebilir. damağa yapışmaz, ağızda kolayca dağılır. keçiboynuzu tozu ve tahin ile karıştırılıp atom adı verilen süper bir karışım olarak tüketilir.

bana böyle şeylerle gelin..
devamını gör...
kimi zaman meftaya veda manasını omuzlayan aştır.
devamını gör...
eskiden üst katımızda bir aysen abla vardı her kandilde yapar getirirdi. mahallede mevlüt olunca da hep o yapardı. o taşındıktan sonra onunki kadar güzel helva yapanı görmedim. canım aysen ablam seni çok özlüyorum. (helvanı da tabi)
devamını gör...
yapması zor yemesi keyifli üstüne dondurma içine çamfıstığı konması tercih sebebidir
devamını gör...
sıcak ve üstüne bol kaymaklı dondurma ile en sevdiğim tatlıların başında gelmektedir kendileri...
devamını gör...
kendi başına da güzeldir ama maraş dondurması ile çok ayrı bir seviyeye çıkar. yapması da zahmetlidir annemden biliyorum
devamını gör...
o kadar tanım girilmiş bir kişi de helvayı şöyle yapın dememiş. kınıyorum. esefle kınıyorum. *

klasikleşmiştir. helva dediğimiz zaman ölenin ardından yapılan yiyecek diye düşünürüz. belki ölenin ruhuna gitsin diye düşünülür. belki de günahlarının kefareti olsun diye düşünülür. ne düşünülürse düşünülsün bence cenaze zamanları dışında da yapılması gereken tatlı diye düşünüyorum. gelin, bu geleneği değiştirip canımız tatlı istediğinde birazcık helva kavuralım. ağzımız tatlansın.

akşama helva kavuracaklar için tarifini şuraya bırakıyorum.
malzemeler:
* 1,5 su bardağı irmik
* 3 çorba kaşığı tereyağı ( bence hepsi tere yağı olmamalı. 1 çorba kaşığı tere yağı, 50 gr.// 1,5 çorba kaşığı tereyağ, kalanı sıvı yağ konulmalı, ben öyle yaptım. siz de öyle yapın. )
* ceviz, fındık, çam fıstığı vs. (ben ceviz kullandım, cevizi öyle koklatmadım, belki irmikten çoktur :p )

şerbeti:

* 1,5 su bardağı süt
* 1,5 su bardağı su
* 1,5 su bardağı şeker

yapılışı :
ilk başta şerbet için malzemeleri küçük bir tencereye koydum ve şeker eriyene kadar -ocağın herhangi bir gözündeki orta harlı ateşte- karıştırdım. şeker eriyip gidince tencerenin içindekileri kendi haline bıraktım. kaynayana kadar gözüm üstünde oldu.

diğer yandan tereyağı ve sıvı yağı geniş bir tencereye aldım, tereyağ eriyene kadar bekledim. yağ eriyince irmiği kattım. normalde ilk başta ceviz, fındık, fıstık gibi malzemeleri katıp kavuruyorlar lakin bu kavurma işlemi irmikle birlikte de sürdüğü için yavrucaklar yanıyor. işte bu yanma olayı olmasın diye ben ters ilerledim. irmik 2-3 dk. sonra tüm yağı çekiyor. 4. dakikadan itibaren cevizleri kattım ve irmikleri hoş bir renk -sütlü kahve, kapiçinoğğ - alana kadar kavurdum. yaklaşık 15-20 dk. tabii bu sırada şerbetimi -fokurdamaya fırsat vermeden- ocaktan aldım. irmikleri kavurma işlemi tamamlanınca sıcak şerbeti irmikli tencerenin içine döktüm. bu noktada önemli olan irmikli tencerenin ateşini en düşük ayara indirmek. mazallah kendinizi yakmanızı istemem. güzelce karıştırdıktan sonra tenceremin kapağını kapattım ve ocağın ısı ayarını yine yükselttim. irmik şerbeti çekince ocağımı söndürdüm. bu aşamada helva macun gibi bir kıvam alıyor. bu sizi korkutmasın. ılınınca helva kendini topluyor ve aşşırrrııı güzel bir kıvamı oluyor.

not: helvayı pişirdikten ve 5 dk geçtikten sonra helvamızı karıştırmayı unutmayalım. yazmayı unutmuşum , karıştırmayı unutmayın.

şuraya da görsel bırakayımm. yapacaklara afiyet olsun.
devamını gör...
en iyisini denizli'de hacı şerif adlı yerde yiyebileceğiniz helvadır
devamını gör...
bunu gerçekten severek isteyerek kendi hür iradesi ile yiyebilen var mı?? urfa usulü peynir helvası yüz bin kat daha iyidir
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"irmik helvası" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim