öğrenim kredisi alan bireylerin kafasındaki soru.
bence silinmemesi gerekir, zira geçmişe yönelik ödeme yapmak gerekecektir.
popülizm yapmaya gerek yoktur zira.
devamını gör...
borcunu efendi gibi ödemiş bizlere geri ödeme yapılacaksa silinmelidir. yoksa üniversiteyi bitirip baştan borç olduğunu bildiği parayı yıllarca harcamış kişilerin borcumuz silinsin demesi tam bir komedi. ne üniversite zorunludur ne de kredi almak. part time bir yerde çalışılıp daha fazla paraya sahip olunabilir hem de borç değil...
devamını gör...
yine borcunu ödeyenin enayi yerine koyulacağı bir süreçten bahsediyoruz. ilk işimde dandik bir maaş almama rağmen kendi ihtiyaçlarımdan kısıp paşa paşa ödemiştim. yeniden yapılandırma yaparak kolaylık sağlanabilir ama borcun silinmesi ödeyenlere atılacak büyük bir kazık olur.
devamını gör...
ceteris paribus, silinmemelidir. fakat türkiye gerçekleri silinmeli diyor. ayrıca gençlerin daha fazla borçlandırılmaması, herkese kredi verilmemesi gerekiyor.

bu ülkede liseden hiçbir farkı olmayan, hatta birçok liseden daha düşük seviyede eğitim ortamı sunan üniversiteler açıldı. türkçe yazım kurallarından ve bilimsel yöntemden bihaber sözde akademisyenler bu sözde üniversitelerde görevlendirildi.

gençlerin bu sözde üniversitelere gitmesi, her sene işgücüne katılacak önemli bir kesimi "eğitim" adı altında 4-5 sene oyaladı. hala da ne yapacağını bilmeyen milyonlarca genç üniversitelere kaydoluyor. çünkü hiçbir gelecek vaat edilmeyen bu toplumun çocukları, ancak buradan bir çıkış yolu arıyor. ciddi paralarla borçlandırılıyor. mezun olurken bugünün sayılarıyla 25-30k kredi borcuyla mezun olup, işgücü piyasasında köleliğe razı oluyor. bu çok açık bir şekilde siyasi beceriksizliğin sonucu ülkenin geldiği durumdur.

olaya yalnızca, "oh önce harca sonra ödeme, hayat sana güzel" diye bakılmaması lazım. bu toplumsal bir sorundur. bunun aynısı çiftçilere de yapıldı. önce borçlandırıldılar, hiçbir planlama ve sigortalama olmaksızın fonlar dağıtıldı, geri ödemesini yapamayan çiftçilerin arazilerine traktörlerine el konuldu. kimsenin bu toplumun geleceğini ipotek etmeye hakkı yok.

aynı plansızlık eğitimde var. mesleki teknik eğitimin, genel olarak da eğitim sisteminin içi tamamen boşaltılmış durumda. bugün hiç derse katılmadan, kalburüstü üniversitelerde dahi basit testler çözerek yüksek lisans yapılabiliyor. hocalar slayttaki yazıları okuyarak master dersi veriyor. hani uzmanlaşma anlamına gelen şu yüksek eğitim...

bu eğitim sisteminde fonlanan öğrenci kredileri, açıkça siyasi iktidarın işsizliği ötelemesine yardım etmekten başka hiçbir işe yaramamaktadır. bunun maliyeti toplumsal olacaktır, topluma ödetilmelidir.

sadece silmek yetmez ama, yarın da aynı sorun oluşacaktır. o yüzden paralelde acilen mesleki eğitimler önceliklendirilip, akademide kalite standartları oluşturulmalıdır ve öğrenci kredileri eğitim kalitesini önceleyecek şekilde ciddi bir planlamayla dağıtılmalıdır, hacimsel olarak da kredi miktarları azaltılmalıdır.
devamını gör...
normal standartlarda olan bir ülke olsak silinmemeli derdim. ancak onlarca para babasının vergi borçlarını şak diye silip de geleceği belli olmayan mezun olur olmaz işssizlikle boğuşan öğrencilerden para istedikleri için silinmeli diyorum.
devamını gör...
silinmelidir. üniversite dönemimde binlerce kişilik devlet yurtlarında kaldım. ebeveynleri vefat etmiş neredeyse hiç geliri olmayan bir iki arkadaşım dışında burs kazanan kimseyi görmedim. zaten en başta yanlış olan bu, devlet kimseye burs vermiyor, herkesi borçlandırıyor.

meselenin diğer boyutu alacağınız kredi miktarını seçememeniz. bana bu kredinin yarısı lazım diyemiyorsunuz. her yıl sizin inisiyatifinizde olmadan krediye zam yapılıyor. dolayısıyla borcunuz katlandıkça katlanıyor. vazgeçersiniz hem ihtiyacınız olan gelirden oluyorsunuz hem okurken birikmiş borçlarınızı ödemeniz gerekiyor.

ve devlet mezun olduktan sonra zaten yarısı işsiz gezen gençlerin borcuna faiz işletiyor. bari bu krediyi faizsiz verin, öğrenciye ufak bir iyiliğiniz dokunsun ama yok. tefeci gibi ihtiyacı olan öğrencinin kolunu kapan bir devlet anlayışı var. sonra vay efendim bu gençler neden yurtdışına çıkmak istiyor. öğrenciyi bile çıkar kapısı olarak gören zihniyetin neticesi olabilir mi?

herkes öğrenci çatır çutur kredi parasını yiyor ödemeye gelince mırın kırın ediyor diye düşünüyor. halbuki o parayla yurt ücreti, yurt-okul yemeği ve yol ücretinin tamamını karşılayanlar var. evine sadece asgari ücret girmesine, okuyan başka kardeşleri olmasına rağmen burs kazanamayıp kredi alanlar var. dünyanın neresinde 30-40 bin lira borçlandırılarak mezun edilen milyonlarca öğrenci var merak ediyorum. zaten bu borçlar ödenemeyecek ve eninde sonunda düzenleme gelecek.
devamını gör...
hayır. o para geri ödeneceği bilinerek alınıyor. ayrıca silinirse borcunu ödeyenlere büyük haksızlık yapılmış olur.
devamını gör...
sosyal devletin sileceği borçlardır fakat eğer bir şey affediliyor ya da borç siliniyor ise ödeyenlere de ekstra bir hak tanınmalıdır.
mesela ödeyen referans olacağı bir yakını indirim alabilir vs
devamını gör...
silinmelidir. ben ödedim onlar da ödesin diyenler memleketin kanser hücreleridir. bunun bir adım olduğunu, kendi faydalanamıyorsa bile eşi dostu hatta ilerde bizzat çocuğunun faydalanabileceğini dahi hesaba katamıyordur. hayır bu haset heriflere kalsa memlekette halka dönük hiçbir gelişme olmaz. ben 1 yıl askerlik yaptım neden şimdi 6 ay yapıyorlar? benim aldığım öğretmen maaşı kirayı zor ödüyordu neden şimdikiler bir de araba alıyor? uzar gider... kulak asmıyorum bunlara. ben ödemedim hâlâ ve ödemeyeceğim kredi borcu falan.
devamını gör...
kyk borçları silinsin mi?

af ederseniz ama manyak mısınız?
kendinizi devletten milyar dolarlık ihale alan vergi borçları silinen malûm kitle mi sanıyorsunuz?
devamını gör...
mezun olup, okuduğu bölüm ile ilgili çalışan varsa ödesin. ama sen 4-5 sene oku, mezun ol, atanama, iş bulama.
sonra zar zor okuduğun okul ile alakasız bir iş bul. diplomanın bı hayrını görmedin ki o krediyi ödeyesin.

ayrıca kredi geri ödemesi olan binlerce insan var. bu ödeme karşılığı kamu görevi yapılsın. şuan işsiz olan mezunlar bu şekilde odesmiş olunabilir.
devamını gör...
hayır, cevremde zorunlu ihtiyaçtan ötürü alan kimse yoktu. çoğu daha özgür olayım diye veya hergün kafayı çekeyim diye alıyordu. en azından benim çevrem böyleydi. bu yüzden hayır. ayrıca bu kredi borcunu ödeyenlere olduğu kadar kredi almayanlarada haksızlık. adam geri ödeyemem diye almıyor kıt kanaat geçiniyor diğer tarafta herif parayı karı kızla yiyor ve hop silindi gitti.
ben kesinlikle bu tip ceza affı vergi affı vs şeylere katılmıyorum. insanlara resmen dürüstler cezalandırılır mesajı veriliyor.
devamını gör...
hayır !
bir kere faiz olayı saçmalık bunu kabul ediyorum.
zaten sen daha parayı almaya başlamadan sana diyorlar ki x alacaksın z vereceksin.
sende bu tutara göre tamam diyorsun.
ancak daha sonra her yıl tüfe'ye göre artıyor.
bu saçmalık olabilir bu konu da hak veririm.
ama tamamen silinmesi bencillik.
ha adamın özel durumu vardır ödeme imkanı yoktur dersin iş buluncaya kadar ödeme ona da eywallah.
iki örnek vereyim ;
bir arkadaşım öğretmen geçen ay gitti iphone 12 oto aldı 24 ay taksitle.( ihtiyaç kredisi)
bir diğeri ise maddi durumu çok iyi ekim kasım gibi arabasını yeniledi.( evleri ve arabaları üstüne değil)
şimdi bunlar fellik fellik silinsin diye çırpınıyor.
kusura bakmayın da zorluklarla asgari ücretle çalışıp her ay taksit ödeyen arkadaşlarımda var.
bu insanlar salak'mı?
ben ödedim bitti bundan sonra umrumda olmaz ama çevremde iki taraflı insanları da görünce insan düşünmeden edemiyor.
devamını gör...
devlet o parayı silah zoruyla size vermiyor ihtiyacınız varsa alıyorsunuz sonra da ödüyorsunuz olay bundan ibaret. maddi durumu kötü olup çok iyi bir üniversite kazananlara zaten her türlü burs veren birileri oluyor. ben ödeyemem bu parayı diyorsanız almayın elli kere dedik. hem okul bitince iş bulacağınızın garantisi bile yok üstelik.
devamını gör...
birine verdiğiniz orta ölçekli bir borcun silindiğini hayal edin. eğer içiniz rahatsa silinsin, değilse silinmesin.
devamını gör...
silinmemelidir. sonuçta bu bir krediyi alırken ödeneceğinin herkes farkındadır. asıl sorun okurken bile devlete borçlu olmamızdır. halbuki devletin öğrencisini desteklemesi gerekirken...
devamını gör...
silinmelidir. devletin görevi öğrenciyi borçlandırmak değil, öğreciye olanak sağlamaktır. devasa holdinglerin milyonlarca dolarlik borçları defalarca son 10 yılda silinmiş.bu durumda ben çektim onlarda çeksincilik gereksiz.bu kafa gelişimin önundeki en büyük engel.
devamını gör...
silinmeli mi onu bilmiyorum ama bu gelen faizler kesinlikle çok fazla. kişi aldığından fazla ödememeli hem de zaman aşımı olmadan.
devamını gör...
silinmemeli diyorum, ben de aldım ve silinmesi ödeyenlere haksızlık olur ama en azından yapılandırılabilir faizleri veya ödeme tarihi gibi. şunu da söylemek istiyorum herkes bu krediyi sandığınız gibi kafelerde gezmek tozmak için almıyor ki öyle de olabilir kimse karışamaz ama benim aldığım dönemde babam işsizdi tam üniversiteye başladığım dönem işsiz kaldı şartlar değişene kadar 1-2 sene almak zorunda kaldım yani öyle gezmeseydi tozmasaydı diye sallamayın kimseye. ayrıca gençtir gezer de tozar da, bu genç karşıtlığını bırakın da biraz anlamaya çalışın artık. tekrar söylüyorum bence geri ödemeliyiz silinmesi haksızlık.
devamını gör...
silinmesini haksızlık olarak görmüyorum. ben burs alıyorum. ama kredi alıp, kuruş harcamayan arkadaşlarım var. ailelerine bakmak zorundalar.
ödeyen arkadaşların bencillik yapması çok kötü. şahsen ben her zaman ben yandım eller yanmasın kafasında olduğum için borçların silinmesi beni çok mutlu eder.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"kyk borçları silinmeli mi sorunsalı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim